Обавештење – кршење ауторских права
Вести
Обавештење – кршење ауторских права

Поштоване колеге и посетиоци сајта,

Након неколико притужби које су се појавиле на друштвеним мрежама да су одрећени радови (домаћи задаци полазника обуке) пројекта Дигитална учионица плагијати, саветници-координатори Завода за унапређивање образовања и васпитања су извршили проверу тих навода и утврдили да су тачни у два случаја. Ови радови (домаћи задаци) биће уклоњени из наших база.

Завод за унапређивање образовања и васпитања оштро осуђује све видове кршења ауторских права и позива све да такве случајеве (везане за базе радова којима ЗУОВ управља) пријаве на https://zuov.gov.rs/pomoc/

Циљ Завода јесте да практичарима у образовно васпитним установама пружи што већи број квалитетних отворених образовних ресурса и из тог разлога константно ради на изграђивању база радова и знања (база угледних примера праксе: Пројекат Креативна школа, База радова конкурса Сазнали на семинару – применили у пракси и База примера успешних ваннаставних активности, као и базе домаћих задатака обуке Дигитална учионица). У фази припреме је и изградња Националног образовног портала, онлајн платформе на којој ће систематски бити постављени бројни отворени образовни ресурси (из Заводових база али и из свих других јавно доступних репрезентативних извора).

Молимо колеге чија су ауторска права угрожена да приликом објављивања те вести на друштвеним мрежама не прозивају водитеље обуке Дигитална учионица. Водитељи обуке су одговорни за избор најбољих примера домаћих задатака (1-3 по групи коју су водили), али не могу да одговарају за евентуалне прекршаје које учине полазници обуке, јер је немогуће упоредити добијени садржај (домаћи задатак) са свим могућим изворима који се налазе на интернету.

Захваљујемо се свима на разумевању.

Претходна
Следећа