Етика и безбедност на интернету
Важно је знати
Етика и безбедност на интернету

Интернет је јавни простор и зато информације или фотографија коју једном поставите на интернет постају јавне и не можете бити сигурни да их неко неће преузети и користити и да их неће видети и вама непознате особе. Приватне информације (попут адресе и места становања, бројева телефона, имена школе, податка да нисте код куће, или било која друге личне информације о финансијама, здрављу…) о себи, породици или пријатељима никада немојтe делити са непознатим особама.
Користећи интернет и остављајући разне информације о себи ви формирате свој „онлајн идентитет” и остављате своје „дигиталне трагове” („дигитални отисак”). За вежбу, укуцајте своје име и презиме или име и презиме вашег предавача на овој обуци и погледајте „дигиталне трагове”.
Неретко до злопутреба долази путем лажних налога – лажних идентитета. Стога је изузетно важно да при ступању у комуникацију на интернету будемо сасвим сигурни са ким заправо комуницирамо.
На интернету постоје корисници који желе да друге кориснике и њихове податке злоупотребе. То се најчешће постиже путем злонамерних програма, који се једним именом називају малвер (енгл. MALicious softWARE). По начину ширења и последицама које могу да изазову класификују се у вирусе, црве, тројанце, спајвере, адвере… Заједничко им је што су то рачунарски програми који поседују способност да се делимично или у потпуности умножавају на више места, притом инфицирајући различите типове података.
Зато је важно да на свом рачунару обавезно имате инсталиран неки од антивиру­сних програма, који ће вас у највећем броју случајева заштитити од ових злонамерних програма и подешен заштитни зид тј. „фајервол” који штити ваш рачунар и локалну мрежу од злоупотреба. Такође, избегавајте линкове, односно, сајтове са необичним адресама уколико нисте у потпуности сигурни ко стоји иза тих сајтова.
Приликом преузимања различитих садржаја са интернета треба имати на уму и питање поузданости извора. Постоје случајеви када иза неког сајта стоји нека друга организација или појединац уместо оних за које се „издаје” на сајту или да чак на сајту уопште не постоји информација о аутору.
Следеће је питање релевантности извора – да ли су организација или појединац заиста компетентни за област о којој дају информације.
При преузимању података са интернета важно је да имамо критички однос према информацијама и да водимо рачуна о ауторским правима и лиценцама.
Потребно је и да водимо рачуна о језику који користимо на интернету као и о дигиталном правопису. На овом линку можете да се информишете о дигиталном правопису: http://www.istokpavlovic.com/blog/digitalni-pravopis/
Поштујте друге кориснике интернета. Правила понашања (бонтон) важе као и у стварном, реалном свету. Правила понашања на интернету називају се „нет(ет)ика” (Netiquette)
Сајтови о безбедности на интернету:
http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/
http://www.pametanklik.rs/

Поделите ове информације о безбедности са својим ученицима сваки пут када вам се за то укаже прилика.

Претходна
Следећа